"Enter"a basıp içeriğe geçin

Uluslararası Hrant Dink Ödülleri sahiplerini buldu

14’üncü Uluslararası Hrant Dink Ödülleri, Hrant Dink’in doğum günü olan 15 Eylül’de 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekanı’nda yapılan çevrimiçi yayınla sahiplerini buldu.

Uluslararası Hrant Dink Ödülleri için her yıl olduğu gibi, bu yıl da Agos Gazetesi’nin öldürülen genel yayın yönetmeni Hrant Dink’in doğum günü olan 15 Eylül’de 14’üncü kez tören düzenlendi.

İpek Bilgin’in Türkçe, Tuğrul Tülek’in İngilizce dillerinde sunuculuğunu üstlendikleri ödül töreni, ziyaretçilerin Hrant Dink’in hayatını ve mücadelesini öğrenebilecekleri bir mekan olan 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı’ndan sunuldu.

Tören, Ödül Komitesi Başkanı Ahmet İnsel’in konuşmasıyla başladı. İnsel, ‘otoriter güçlerin yükselişe geçtiğine’ dikkat çektiği konuşmasında şunları dedi: “Bu gece, ülkemizde demokrasi mücadelesinin güçlenmesine, toplumda daha fazla kök salmasına ve tahakkümcü irade ve güçlerin demokratik yöntemlerle etkisiz bırakılmalarına inancımızı sizlerle paylaşmak istiyorum.”

Daha sonra konuşan Güney Afrikalı yargıç ve hak savunucusu Albie Sachs, şair Nazım Hikmet’in Hapishane Şiirleri’yle çok uzun yıllar önce ülkesinde tanıştığını hatırlatarak şunları söyledi: “Bu ödül törenleri, sadece insan hakları konusunda özel ve kayda değer bir şeyler yapmış kişileri seçmek için değil, en derin karanlıklarda bile ışıl ışıl yanan o küçük alevi canlı tutmak içindir.”

Törende her yıl olduğu gibi bu yıl da daha adil ve eşit bir dünya için mücadele eden, ezber bozan risk alan kişi ve gruplar ‘Işıklar’ bölümüyle selamlandı. Bu bölümde Meksika’dan, Brezilya’dan, Rusya’dan, İngiltere’den ve Türkiye’den yıl boyunca hak mücadelesi yürüten kişi ve gruplar anıldı.

“Ayrımcılıktan, ırkçılıktan, şiddetten arınmış, daha özgür ve adil bir dünya için çalışan, bu idealler uğruna bireysel risk alan, ezber bozan, barışın dilini kullanan ve bunları yaparken de insanlara mücadeleye devam etme yolunda ilham ve umut veren kişi, kurum ya da organizasyona” verilen ödüllerin bu yıl Türkiye’den sahibi, işkenceye karşı mücadele eden Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) oldu.

TİHV adına ödülü kabul eden Metin Bakkalcı, “Hala ateşin düştüğü yerdeyiz ve orada olmaya da devam edeceğiz” dedi.

Ödüle Türkiye dışından Afganistanlı kadın hakları savunucusu Shaharzad Akbar’a verildi

Ödül Türkiye dışından ise Afganistanlı kadın hakları savunucusu Shaharzad Akbar’a verildi. Akbar, “Birbirimiz için ışığı açık tutmanın bir yolunu bulalım. Hrant Dink’in ve Afganistan’daki inanılmaz kadın protestocuların yaptığı gibi adaletsizliğe boyun eğmeden karşı duralım” ifadelerini kullandı.

Paylaşmak İster misiniz?

Bu yazı yorumlara kapalı, ama trackback'ler ve pingback'ler açık.